assertiviteitstraining / wandelcoaching
VinkPositive

“Ik liet me niet doen en reageerde aanvallend, wat zorgde voor veel conflicten”

Assertiviteitstraining - op wandel

Dit bericht delen:

Sofie, het effect van uwe Vinkpositive assertiviteitstraining, is pas achteraf duidelijk geworden.

Wat ik zag als dwang van mijn pa, (want die had een afspraak gemaakt) had toch meer positieve effecten. Ik zal contact blijven houden en inschrijven voor een sessie wanneer het nodig is. Wanneer ik het nodig vind. Want assertief zijn en niet agressief, zal ik blijven moeten oefenen. Of zoals gij mij geleerd hebt, ik blijf er mij van “bewust” waardoor ik de sleutel in mijn eige handen heb. 

Assertief was ik, dacht ik.

Al vanaf mijn kleutertijd was ik de clown in mijn klas. Ik had veel vrienden en stond graag in de belangstelling. Via mijn ouders en familie hoorde ik altijd ‘onze Levi laat zich niet doen’. 

Mij pa gaf me altijd de raad om terug te slaan en wel 10 keer harder, wanneer iemand me zou aanraken. En dat deed ik ook. Achteraf bleek dit een reactie vanuit zijn emotie te zijn, die hij goed bedoelde.

“ik liet me niet doen en reageerde aanvallend, wat zorgde voor veel conflicten”

 Ook omdat de meesten wisten dat ik kwaad werd wanneer ik werd uitgedaagd, werd het voor andere een spel en ik was verliezer.

Door situaties met u te bepsreken, Sofie, dacht ik al snel dat ik agressief reageerde i.p.v. assertief. Ik wilde ‘gelijk’ krijgen, overtreffen, in verdediging gaan en dat om anderen neer te halen. En ik die dacht dat ik al assertief was. En ik denk dat veel gasten zo denken.

“Ik laat me nie doe, dus ben assertief genoeg”

Ik weet nu beter.

Ondertussen ben ik van school veranderd zodat ik opnieuw kon beginnen. Nog een jaar volhouden en dan werken. 

Ik doe nu ook weekendwerk en ik moet zeggen dat klanten ook normaal met mij omgaan, omdat ik geloof dat ik hun kan helpen. Ik weet wat mijn kwaliteiten zijn.

Dat heet dan meer zelfvertrouwen hebben, zeker?

Ik heb geleerd om te herkennen wat mij kwaad maakt en zeg dan hardop “ik ben kwaad” en alles wat ik daarna nog wil zegge, probeer ik met de IK-boodschap.

Voorbeeldje: ik ben kwaad omdat ik toch opsta om te werken en ik wil eiglijk dat mijn uurrooster nog es opnieuw bekeken en  veranderd wordt.

Soms stel ik ook een bijvraag:

voorbeeldje: gaat da lukken? Om mijn uurrooster aan te passen bedoel ik?

Ik heb leren geloven in mijn eige zonder dat ik anderen nog onderuit moet halen. Want dan reageer ik vanuit kwaadheid en dat haalt dan ook negatieve emoties bij anderen naar boven en dan geraak ik weer betrokken in een conflict. Dat wil ik niet.

Vink Positive hé 😀

Héhé ik lach er soms mee tegen m’n kamerade als die de negatieve toer opgaan.

Ik denk er nog vaak aan en daarom dat ik dit ook geschreven heb.

Aan iedereen die denkt al assertief genoeg te zijn, dat is nie altijd zo. 

Assertiviteitstraining, ik had daar nog nooit van gehoord eiglijk. En ik ben heel blij dat pa mij die eerste keer gedwongen heeft. Ik ben nu goed bezig. En ik zou die training dadelijk opnieuw doen. En wie weet bel ik binnenkort nog eens voor een afspraak. 

Ik ben nu zover, dat ga ik onderhouden.

Vraag het aan Sofie ...

Heb je specifieke vragen i.v.m. begeleiding, coaching of training? Of wil je graag een individuele of groepssessie boeken?

Meer van Sofie: